Monthly Archives: April 2016

Actiwhey® torjuu oksidatiivista stressiä

  AS_104067266_500x333Oksidatiivinen stressi on seurausta kehossa olevien soluja hapettavien aineiden ja tätä hapettumista estävien aineiden epätasapainosta. Tällöin kehoon muodostuu myrkyllisiä vapaita happiradikaaleja (lyhenne ROS, reactive oxygen species), kuten vetyperoksideja, typpioksideja ja superoksideja. Oksidatiivinen stressitila syntyy, kun näiden vapaiden radikaalien ja välittäjäaineiden määrä kasvaa suuremmaksi, kuin mikä on elimistön kyky neutraloida ja poistaa niitä. Epätasapainoinen ravitsemus, ympäristömyrkyt, säteily, tupakointi ja tulehdukset lisäävät vapaiden hapettavien radikaalien muodostumista ja oksidatiivista stressiä.

  Oksidatiivisen stressin vaikutukset

  Oksidatiivisen stressin on osoitettu aiheuttavan merkittäviä terveydellisiä haittoja. Sen vaikutuksesta aineenvaihdunnalle tärkeät entsyymit menettävät toimintakykynsä, solujen ja nukleiinihappojen rakenne vahingoittuu ja toiminta heikkenee. Seurauksena tästä voi olla mm. sydän- ja verisuonisairauksia, silmä- ja nivelvaivoja sekä hermoston sairauksia, kuten Alzheimerin oireyhtymä ja Parkinsonin tauti.

  Oksidatiivisen stressin torjuminen

  Antioksidantit ja elimistön tuottamat antioksidanttientsyymit vähentävät vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia. Kehon oma solutasoinen antioksidatiivinen puolustusjärjestelmä poistaa tehokkaasti haitallisia yhdisteitä ja suojaa näin soluja ja kehoa. Järjestelmä tarvitsee toimiakseen mm. glutationia, kysteiiniä ja C- ja E-vitamiineja. Jotta antioksidatiivinen puolustusjärjestelmä toimii tasapainoisesti, ravinnon tulee olla monipuolista ja sisältää myös  erilaisia antioksidantteja.

  C- ja E-vitamiinien vaikutus oksidatiiviseen stressiin

  Yksi tärkeimmistä ravinnon kautta saatavista vesiliukoisista antioksidanteista on C-vitamiini eli askorbiinihappo. Se vähentää vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia ja siten torjuu oksidatiivista stressiä. Sitä pidetäänkin antioksidatiivisen puolustusjärjestelmän eturivin puolustajana.

  Toinen merkittävä oksidatiivisen stressin torjuja on E-vitamiini. C-vitamiinista poiketen se suojaa erityisesti elimistön lipidejä hapettumiselta. Se auttaa myös suoraan soluja puolustautumaan oksidatiivista stressiä vastaan. E-vitamiini on tehokkain rasvaliukoinen antioksidantti, joka tukee kudosten toimintaa ja suojaa elintärkeitä solurakenteita vapaiden radikaalien haitoilta.

  Actiwhey® ja oksidatiivinen stressi

  Actiwhey®-proteiini on ravintoarvoltaan ja aminohappokoostumukseltaan parhaimpia proteiineja ja siksi tärkeä osa tasapainoista ravitsemusta. Actiwhey® on hyvä kysteiinin lähde. Elimistö muodostaa kysteiinistä ja kahdesta muusta aminohaposta, glysiinistä ja glutamiinista, glutationia. Glutationi on elimistön antioksidatiivisen puolustusjärjestelmän kannalta keskeinen yhdiste. Lisää glutationista täällä.)

  Mitä enemmän proteiinissa on SH-ryhmiä, sitä suurempi sen antioksidatiivinen, C-vitamiinia vastaava vaikutus on. Actiwhey®-proteiinissa on huomattavasti tavallista heraproteiinia enemmän SH-ryhmiä. Niinpä sen antioksidatiivinen vaikutus on kaksinkertainen tavanomaiseen heraproteiiniin verrattuna. Yksi gramma Actiwhey®-proteiinia vastaa vaikutukseltaan 3,6 mg C-vitamiinia.

  Lähteet:

  • Oxidative stress and human health. T. Rahman et al. / Advances in Bioscience and Biotechnology 3 (2012) 997-1019
  • Lissi E., Selim-Hanna M., Pascual C. & Del Castillo M. 1995. Evaluation of total antioxidant potential (TRAP) and total antioxidant reactivity from luminol-enhanced chemiluminescence measurement Free Radical Biology & Medicine 18(2): 153-158.
  • Naidu K Akhilender, Vitamin C in human health and disease is still a mystery ? An overview Nutrition Journal 2003, 2 http://www.nutritionj.com/content/2/1/7
  • Morrissey  P. A.,Sheehy P. J. A., Optimal nutrition: vitamin E. Proceedings of the Nutrition Society (1999), 58, 459–468

  Aktiivinen Kasari-smoothie

   Tämä herkullinen Piña Colada ja Mansikka Daiquiri -henkinen juoma vie suoraan 80-luvun tunnelmiin.

   Kookos-smoothie:
   3 dl kookosmaitoa
   1/2 banaani
   2 rkl agavesiirappia (tai hunajaa)
   ripaus suolaa
   1 rkl Actiwhey®
   5 dl jäisiä ananaskuutioita

   Mansikka-smoothie:
   2 dl vettä
   1 kokonainen kuorittu appelisiini
   1 rkl limettimehua
   2 rkl agavesiirappia (tai hunajaa)
   1 rkl Actiwhey®
   5 dl jäisiä mansikoita

   Tee ensin Kookos-smoohie. Lisää ainekset tehosekoittimeen ohjeen järjestyksessä. Sekoita noin minuutti, kunnes rakenne on tasainen.

   Täytä lasit puoleen väliin.

   Tee sitten Mansikka-smoothie vastaavasti. Täytä lasit varovasti sekoittamatta kerroksia. Nauti!

   AS_83024072_500x333

   Karpalo-spelttikeksit

    250 g voita
    50 g neitsytkookosöljyä
    3 dl intiaanisokeria
    2 tl vaniljasokeria
    1/2 sitruunan mehu
    8 dl puolikarkeita spelttijauhoja
    1 tl leivinjauhetta
    2-3 rkl Actiwhey®
    1 dl kuivattuja karpaloita hienonnettuna

    Sekoita sulatettu voi, kookosöljy, sokeri ja sitruunamehu. Lisää kuivat aineet. Tee taikinasta kaksi pitkoa, leikkaa paloiksi ja litistä pellille haarukalla tai sormin. Paista 200 astetta 8-10 minuuttia, kunnes keksit ovat kauniin ruskeita. Annoksesta saat noin 30 kookasta keksiä.

    WebBlog-4338

     

    Mustikka-manteli Smoothie

     3-4 dl makeuttamatonta mantelimaitoa
     1 banaani
     1 ruokalusikallinen manteleita
     2 kokonaista, kivetöntä taatelia
     3 dl jäisiä mustikoita
     2 rkl Actiwhey®

     Lisää ainekset tehosekoittimeen ohjeen järjestyksessä. Sekoita noin minuutti, kunnes rakenne on tasainen.

     AS_99844736_500x500