Aineenvaihdunnan keskeiset tekijät, glutamiini ja glutationi

Herneet ja pavut ovat hyviä proteiininlähteitä.Glutamiini, tarkemmin L-glutamiini, on yksi 20 yleisimmästä aminohaposta. Se on tärkeä osa typpiaineenvaihduntaa ja proteiinien biosynteesiä. Glutamiini tukee valkosolujen ja muiden nopeasti jakautuvien solujen toimintaa, ja on siten oleellinen osa kehon immuunijärjestestelmää ja solujen korjausprosesseja. Tavallisesti keho voi tuottaa itse tarvitsemansa määrän glutamiinia, mutta joissakin tapauksissa, kuten rasituksen tai stressin aikana glutamiinin tarve kasvaa, ja lisäglutamiini on saatava ravinnosta.

Hyviä glutamiinin lähteitä ovat lähes kaikki proteiinia sisältävät ruoka-aineet, kuten liha, kala ja muut merenelävät. Yleensä ottaen, mitä enemmän proteiinia ruoka-aineessa on, sitä enemmän siinä on myös glutamiinia. Linssit, pavut, herneet ja kaali ovat hyviä kasviperäisiä gluteiinin lähteitä. Jopa kananmunia parempi glutamiini lähde on kuitenkin heraproteiini ja erityisesti Actiwhey®.  Sadassa grammassa ACTIWHEY®-jauhetta on 14 grammaa L-glutamiinia.

Vuosi sitten julkaistun brasilialaisen tutkimuksen mukaan L-glutamiinin syönti muuttaa suoliston bakteerikantaa ja voi siten vaikuttaa aineenvaihduntaan ja myös ylipainoon. Tutkimuksessa kävi ilmi, että syömällä 30 grammaa L-glutamiinia päivässä, lihavien koehenkilöiden suoliston bakteerikanta muuttui vastaavanlaiseksi kuin hoikilla ihmisillä on yleensä. Vaikka tutkimus oli suppea ja kestoltaan varsin lyhyt, tulokset olivat varsin lupaavia.

Tutkimuksessa havaitut L-glutamiinin mahdolliset vaikutukset:

  1. Vähentää tulehdusta lisäävien välittäjäaineiden määrää
  2. Vähentää tulehdusta aiheuttavien bakteerien määrää suolistossa
  3. Lisää suolistoa suojaavien bakteerien määrää suolistossa

Glutationi on kehon suojamolekyyli

Glutationi on lääkeaineiden ja myrkyllisten aineiden aineenvaihdunnan kannalta tärkeä molekyyli. Glutationin muodostamiseen tarvitaan glutamiinin lisäksi kahta muuta proteiinia, kysteiiniä ja glysiiniä.

Glutationi nopeuttaa myrkyllisten yhdisteiden poistumista kehosta tekemällä niistä vesiliukoisia yhteenliittymiä, konjugaatteja. Glutationikonjugaatit ovat myös tärkeä osa monien lääkeainemolekyylien aineenvaihduntaa. Glutationi on myös antioksidantti ja sillä on tärkeä rooli solunsisäisessä antioksidanttijärjestelmässä (GHS). Tämä antioksidatiivisuus perustuu kysteiinin aktiivisiin SH-ryhmiin, jotka suojaavat kehoa hapetusstressiltä, raskasmetalleilta. syöpää aiheuttavilta karsinogeeneiltä ja tulehduksilta. Heraproteiini on yksi kysteiinin parhaista lähteistä.

SH-ryhmät toimivat mm.

  1. antioksidantteina ja hyvin reaktiivisten vapaiden radikaalien sitojina,
  2. nitriitin sitojana,
  3. metallien kelatoijina,
  4. liittämällä vierasaineet toisiinsa myrkyttömiksi ja helposti kehosta poistettaviksi yhdisteiksi,
  5. inaktivoimalla mikrobi- ja kasviperäisiä myrkkyjä,
  6. estämällä välttämättömän aminohapon lysiinin määrää vähentävän Amadorin yhdisteen muodostumisen ja
  7. neutraloimalla asetaldehydin.

ACTIWHEY® heraproteiini sisältää 40% enemmän SH-ryhmiä kuin tavallinen heraproteiini. Tämä johtuu heraproteiinin aktivoinnista, jossa muodostuu samanlaisia SH-ryhmiä, mitä kysteiinilläkin on. ACTIWHEY®:n säännöllinen käyttö lisää kehon omaa glutationi-tuotantoa ja auttaa kehoa pääsemään eroon haitallisista happiradikaaleista, karsinogeeneistä sekä hiljaisesta tulehduksesta.

Lähteet: